Ersättning för kolhydrater

Wokgrönsaker, smaksatta på olika sätt, tex, soya/vitlök/sambal, curry, med någon färskost, semsamfrön eller fetaost, cremefraiche eller kesoröror med lök och skaldjur, äpple, skinka, vitlök, eller chilisås, cole slaw, stekt svamp, gärna med smaksatt färskost, tomatsallad med rödlök, balsamvinäger olivolja och svartpeppar, vitkålssallad, gratinerade grönsaker i ugn med ost, blomkålsmos, "varma sallader" med purjo/rödlök, tomater, haricots verts och lite spenat, ost..

KÄLLA

Dilldoftande havssoppa

Grovriv 2 morötter, skiva 1 purjolök och fräs dem tillsammans med 2 msk smör i en kastrull. Späd med 7 dl vatten och tillsätt sedan 2 fiskbuljongtärningar och 1 pkt vit fisk, låt koka 8-10minuter.

Ha i 1 stor burk creme bonjour vitlöksost, 2 dl creme fraiche och dill och sjud på svag värme ytterligare en stund. Smaka av med cayennepeppar. Lägg ner 1 burk kräftstjärtar och 1 burk räkor i soppan och låt allt bli varmt. (Vill man ha en slät soppa så kör några varv med mixerstaven).


Inspiration på mat

Köttfärs med strimlad vitkål (förvälld och stekt i smör)
Färsbiffar med blomkålsgratäng
Kryddig kycklingfilé med ugnsrostade morötter och curry-creme fraiche
Kött med champinjonssås i ugn
Grillad limelax med haricots verts och fet creme fraichesås
Färsbiffar med tzatsiki
Chorizogryta med blomkålsris
Kycklinggratäng á la flygande jacob
Ugnsgratinerad falukorv med blomkålsmos
Fyllda pangasiusrullar med créme bonjour, kokt broccoli och sparris
Tunnt skivade päron med ädelost och valnötter
Wokad kyckling med wokgrönsaker, chiliflagor och kokosmjölk
Falukorvshalvmånsgryta med dijonsenap, dragon och vitlök
Laxgryta med avokadosallad
Lax med citronphiladelphia och rostad fänkål
Kyckling med pestogrönsaksblandning + grädde, otroligt gott!
Kycklingbiffar med blomkålsmos

Frukost
Skinkrullar fyllda med cantadou-ost och avokadoskivor



Dagens mat

Har idag ätit lchf-kosten till nästan 100%, 90% om man ska vara petig.

Frukost: mangosmoothie och ägg med kaviar.
Mellanmål: 1/3 cantadouost med franska örter
Middag: torsk och senapsgratäng med tomatsallad
Efter middagen: ½ kopp kaffe med 1 dl grädde
Dagens fy: smakade lite för mycket på chokladmoussen som är till imorgon - nyårsafton

Efter middagen (alltså innan jag åt för mycket chokladmousse) fick jag dock samma konstigt "mättiga" känsla som jag fått innan. Kände av den tunga känslan ovanför bröstkorgen som inte direkt är behaglig men ändå så att jag klarar av det. Fick plötsligt svinont i magen, men försvann efter 1 minut. Märkligt. Men jag står på mig ett tag till! Ska dessutom läsa på mer om LCHF när jag kommer tillbaka till min stad där jag bor nu, två böcker väntar ju på mig :)

Ostfylld torskfilé med hasselnötstäcke

En god och annorlunda fiskrätt som är god att servera med tomatsalladen.



Fisken
Sätt ugnen på 175 grader. Dela 600 g torskfiléer i 4 bitar och lägg på en smord ugnsplåt. Skär ett snitt i fisken och lägg 1 msk färskost i varje fiskfilé. Strö på salt och peppar. Toppa med 50 g hackade hasselnötter. Sätt in i ugnen i 15 minuter eller tills fisken är genomstekt.

Tomatsallad med gremolatatopping
Dela 300 g pärltomater, röda och gula i halvor och lägg dem i en skål. Tillsätt 1 msk olivolja, salt och peppar och blanda om. Tvätta 1 citron och riv skalet fint. Blanda citronskal, ½ dl hackad persilja och ½ dl parmesanost i en skål och häll över tomaterna.

Mellanmål - cantadou

Cantadou är perfekt mellanmål! Cantadou är en extrafet färskost och finns i oändligt många smaker. Mina personliga favoriter är champinjon, vitlök och örter och taco. Supergott att dessutom fylla kycklingen/köttet med eller att bre ovanpå kasslern innan ugnsdax.


Räk- och äggröra

1 portion

Hacka 2 kokta ägg och blanda med 2 tsk majonäs och 2 matskedar crème fraîche. Krydda med salt, peppar och lite chilipulver. Skala lagom mängd räkor och lägg i blandningen. Skiva 1 cm-tunna morotsstavar och låt koka upp. Smörstek sedan ett tag och krydda med timjan. Lägg räk- och äggblandningen över morotsstavarna och njut! :)

Är man lite mer strikt med sin LCHF-kost bör man utesluta morötterna och istället köra på endast räk- och äggröran.

Prova-på

Igår testade jag på att äta lite LCHF. Eftersom det ännu inte är nytt år och nya tag tänker jag ta det lite försiktigt i början. Bor fortfarande hos föräldrarna nu över jul- och nyårshelgen. Men när jag väl är tillbaka i lyan och kan handla min egen mat är det all in :)

Tog tyvärr inga bilder på lunchen igår, men god vad den. Märkte dock att jag kände mig ganska fettig och extremt mätt efter att jag egentligen inte ätit speciellt mycket. Känslan sitter ovanför bröstkorgen, men jag antar att det är kroppen som vänjer sig vid den höga andelen fett. Recept kommer snart, tyvärr utan bild!

Italiensk köttfärslimpa



Sätt ugnen på 175 grader. Hacka 1 vitlök fint och blanda med 500 g nötfärs, 1 ägg, 1 dl grädde, 1 msk torkad oregano eller basilika, salt och peppar. Skär 1 pkt mozzarella (125 g) i tärningar och blanda med 1 msk pesto. Smörj en form med olja och lägg på färsen.

Gör ett snitt i färsen och lägg ner mozzarellaosten. Täck över med färs och forma till en limpa. Dela 10 svarta oliver och tryck ner i limpan. Strö på pinjenötter. Dela 2 askar cocktailtomater och skiva 1 rödlök. Lägg detta runt köttfärslimpan och häll över lite olja. Sätt in i ugnen i ca: 25 minuter. Servera med ruccolasallad.

Räksallad med kål



Lägg 300 g skalade räkorna i en stor skål. Dela 1 fänkål och hyvla strimlor med en osthyvel. Tillsätt 2 dl tunt strimlad vitkål, fänkål, ½ dl majonnäs, ½ dl créme fraiche, 1 msk hackad gräslök, salt och peppar. Dela 1 apelsinen och pressa ut saften i skålen. Blanda om ordentligt. Skär den andra apelsinen i skivor. Lägg upp 50 g machésallad på tallrikar och fördela 2 dl strimlad rödkålen runt om. Lägg på en klick räksallad och dekorera med apelsinskivor.

Fisk och currygryta




Skär 250 g laxfilé och 250 g fiskfilé (förslagsvis pangasius) i mindre bitar. Strö på lite salt och peppar. Bryt ½ litet blomkålshuvud och ½ litet broccolihuvud i buketter. Strimla 1 fänkål och finhacka 1 vitlöksklyfta. Hetta upp en gryta med olja eller smör och bryn vitlök och fänkål i någon minut. Strö på 1 tsk curry och häll i 1 msk fiskfond, 1 dl vatten och 2 dl grädde. Låt koka upp. Lägg i fiskbitarna och låt sjuda på svag värme i några minuter. Lägg i blomkål, broccoli, 1 msk hackad dill och 100 g skalade räkor och låt allt bli varmt i några minuter. Servera i djupa skålar.

Lasagne med aubergineplattor och chevréost



Sätt ugnen på 200 grader. Skala och hacka 1 gul lök och 2 vitlöksklyftor. Hetta upp en stekpanna med 1 msk smör och bryn löken i någon minut. Häll upp på ett fat. Lägg i en klick smör till och bryn 600 g färs i några minuter. Smaksätt med salt, peppar och 1 tsk torkad basilika. Lägg ner löken och tillsätt ½ dl ajvar relish och 1 burk krossade tomater. Låt koka ihop i 10 minuter. Smaka av med mer kryddor om det behövs.

Skiva 1 stor aubergine i tunna skivor (0,5 cm) och lägg ett lager i botten på en ugnsfast form. Häll på hälften av köttfärssåsen. Strö 2 dl 100 g chevréost över och häll på 1 dl grädde. Lägg på resterande aubergineskivor så att de täcker köttfärsen och upprepa samma sak fast smula getost över. Gratinera i ugnen i ca: 40 minuter.

Skinka med osttäcke



Sätt ugnen på 225 grader. Skriva 600 g skinka i 1/2 cm tjocka skivor. Lägg i en ugnsfast form. Bred 1 ask Philadelfiaost vitlök och örter över skinkan och fördela 1 liten burk oliver på sidan. Häll över 1 dl grädde och gratinera i 15 minuter i ugnen.

Pangasiusrullader i apelsinsås



Finhacka 2 schalottenlökar och riv apelsinskal av 1 apelsin fint. Hetta upp en gryta med olja och bryn löken i någon minut. Lägg i apelsinskal och pressa ut saften i gryten. Häll på 1 msk fiskfond, ½ dl vatten och 2 dl grädde och låt koka ihop under 5 minuter. Strö på salt och peppar på fisken och rulla ihop den till en rulad. Färst med en tandpetare. Lägg ner ruladerna och låt ljuda under ca 5 minuter. Vänd fiskruladerna efter halva tiden. Skala och skiva 2  morötter och dela ½ bblomkålshuvud i buketter. Lägg ner 1 pkt sugarsnaps (ca 150 g) och resten av grönsakerna i grytan och smaka av med salt och peppar. Låt allt bli varmt och servera med en god sallad.

Kyckling i curry

Välj kycklinglårfiléer istället för vanliga kycklingfiléer - det blir mycket godare och mörare!



Skär 500 g kycklinglårfiléer i ganska små bitar. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn kycklingen runt om. Skala och finhacka 1 vitlök och 1 gul lök. Skär ½ grön paprika och ½ gul paprika i små bitar. Lägg ner vitlök, lök och paprika i kycklingen. Strö på 2 tsk curry, salt och vitpeppar. Häll på 1 msk kycklingfond och 2 dl grädde och låt koka i 5-7 minuter.

Servera med strimlad isbergssallad.

Indisk chikka tikka



Blanda en påse Santa Maria Chicken Tikka med 2 dl vatten och 2 msk rapsolja. Dela 500 g kycklinglårfiléer (obs, inte kycklingfiléer!) och bryn i lite olja i några minuter. Häll på Chicken Tikka blandningen och låt koka i 5 minuter. Tillsätt 2 dl kokosmjölk, 1/2 strimlad lök och 1 strimlad paprika. Låt koka i hop och smaka av med salt och peppar. Toppa med färsk koriander och cashewnötter. Servera med en klick yoghurt.

Source

Ägghack med räkor



Koka två ägg, hacka och blanda med 2 msk majonnäs och 1/2 dl handskalade räkor. Strö på lite salt och ät som en macka i ett isbergssalladsblad.

Source

Pestokyckling med squashtagliatelle



Använd en potatisskalare och hyvla tagliatelle av 2 squash. Fördela tagliatellen i 4 tallrikar. Skär 4 kycklingfiléer i strimlor. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn kycklingen i några minuter. Strö på salt och peppar. Häll på 1 dl vatten, 1 msk kycklingfond och 2 dl grädde och låt koka upp. Sänk värmen och tillsätt 3 msk grön pesto och 15 svarta oliver. Strimla 1 röd paprika och blanda ner paprika och 15 cocktailtomater. Ta av från värmen. Smaka av med salt och peppar. Häll såsen över tagliatellen och strö på 1 dl parmesan och dekorera med lite persilja.

Fräsch laxgryta



Skär 500 g laxfilé i kuber, strö på salt och svartpeppar. Koka upp 2 dl grädde i en kastrull tillsammans med 1/2 msk fiskfond, 2 msk hackad dill, lite pressad citron. Lägg i fisken och koka i 3 minuter. Servera med wokade grönsaker. Tycker man att morötterna har för högt kolhydratsinnehåll - välj haricot verts, purjo och squash.

Source

Apelsinkyckling





En kycklingrätt som smakar ljuvligt gott - servera gärna med en gräddsås med smält ost i t ex ädelost eller feta.

Lägg kycklingfiléer på en ugnplåt. Häll på olivolja, salt och svartpeppar. Riv skalet fint på en apelsin och skiva 2 apelsiner och blanda med kycklingen. Häll på svarta oliver och paprikaskivor och torkade örter. Sätt in på 175 grader ugnsvärme i 20 min.

Source

Squashtagliatelle med laxsås

SQUASHTAGLIATELLE MED LAXSÅS
4 portioner



Hyvla 2 st squash till tagliatelle med en potatisskalare. Finhacka 1 rödlök och strimla 400 g rökt lax.
Bryn lök i smör och tillsätt grädde och citronsaft. Låt koka ihop och lägg i 1 dl frysta ärtor, lax och dill.
Smaka av med salt och peppar. Strö på parmesanost.

Servera med kokta sockerärtor.

Source

Motivation är beställd

Har beställt två urfina böcker som väntar på mig när jag kommer hem! Känner mig som ett litet barn på julafton och vet att jag kommer att få massor av inspiration.



Fantastiska Ulrika Davidsson med sin senaste bok; "LCHF på mitt sätt". Hoppas verkligen att den här är bättre än Annika Dahlqvists bok, sämre kan verkligen inte finnas och inte ett dugg inspirerande var den.. Men har man haft en bok av Ulrika Davidsson innan så vet man om att hon levererar!



Lite lökig framsida och i och för sig är det här en GI-bok. Men jag har faktiskt inte riktigt bestämt mig om jag ska köra på en GI-kost eller en LCHF-kost.. Haha, i och för sig heter bloggen lchfbaby, men det hindrar ju inte mig från att lite senare övergå till en lättare form av LCHF, dvs. GI. Först ska här i alla fall testas på LCHF, var så säker :)

Början

Nu har jag bestämt mig för att prova på LCHF-kost under 2 månaders tid! Eftersom den här bloggen faktiskt mest är till för mig och min egen skull tänker jag inte direkt anstränga mig speciellt mycket för att fota maten jag själv lagar osv. Eftersom jag just nu inte befinner mig hemma, utan hos familj nu över jul och nyår, tänker jag roa mig med att publicera recept som jag vid senare tillfälle kommer att prova på.

Känner mig redan spänd och jag vet om att jag kommer att klara det - bara jag vill och har motivationen! Och den tänker jag minsann skaffa mig. Allt gott som man får äta frestar mig bara ännu mer. Jag har redan innan varit inne väldigt mycket på att äta fett och inte hålla på och jamsa med light-produkter. Dock har jag under hela tiden ätit kolhydrater men alltid varit hungrig på konstiga tider. Med LCHF-kosten hoppas jag på en ordentlig rivstart och ett sunt sätt att gå ner i vikt.

Häng med på resan!

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0